Ježek / Novinky a aktuality / Elektronické podání DAP DPH

Elektronické podání DAP DPH

Legislativa, DUEL, STEREO
07. 01.2013

Na Daňovém portálu byla upravena deklarace XML souborů pro elektronické podání přiznání k DPH.

V souvislosti s transformací soustavy finančních úřadů k 1. 1. 2013 (viz. aktualita Transformace Finančních úřadů) byla na Daňovém portálu upravena také deklarace XML souborů pro elektronické podání přiznání k DPH. Stávající kód finančního úřadu byl ze 3 míst prodloužen na 4 a byla doplněna informace o územním pracovišti a jeho čísle.

UPOZORNĚNÍ
Nové finanční úřady mohou přijmout již jen nový formát, proto je nutné jej použít již pro poslední zdaňovací období roku 2012 - přestože tehdy ještě platilo staré členění.

XML soubory připravené ve starém formátu (tak, jak je generují aktuální verze programů STEREO a DUEL) nelze podat přímo, je však možné je s drobnými komplikacemi k podání přizpůsobit.

Doporučený postup

  1. Na stránce Daňového portálu pro elektronické podání přiznání k DPH (EPO2) se standardním způsobem se pokusíme o „Načtení souboru“. Kontrola pravděpodobně ohlásí „kritické chyby, bez jejichž odstranění nelze písemnost podat“.
  2. Stiskem tlačítka „Úprava ve formuláři“ (vpravo nahoře) se přesuneme na základní stránku, kde zvolíme „Průvodce“, který nám umožní nahlášené chyby opravit
  3. Po doplnění potřebných informací by již odeslání písemnosti nemělo nic bránit.

Do nových verzí našich programů (upgrade) samozřejmě provedeme všechny nutné úpravy tak, aby bylo možné přímé podání bez problémů. Vzhledem ke změnám struktur však pouhý update stávající verze není možný.
 


7. 1. 2013, Mgr. Pavel Löffler

Zpět na přehled aktualit