Ježek / Novinky a aktuality / Nový návod na zpracování zálohových faktur

Nový návod na zpracování zálohových faktur

DUEL, STEREO
08. 04.2014

Pro uživatele programů STEREO i DUEL jsme připravili aktuální návody na zpracování zálohových faktur.

Na základě častých dotazů, které řeší naše oddělení péče o zákazníky, jsme se rozhodli zaktualizovat a zpřesnit praktické návody na pořízení zálohových faktur, jejich plateb a vyúčtování.

Nové návody reagují na vyjádření daňových a účetních poradců, se kterými jsme při jejich zpracování spolupracovali. Většina se shoduje na tom, že v praxi se postupy zejména při výpočtu DPH na konečné faktuře po odečtu záloh liší, ale jelikož se výsledné částky liší maximálně ve výši haléřů či korun, finanční úřady je víceméně tolerují. Na této skutečnosti však nemůžeme stavět při vývoji software a řídícím jsou pro nás ustanovení příslušných zákonů (případně konkrétní metodické pokyny Finanční správy).

Připomeňme si výchozí ustanovení zákona o DPH:

§ 36 Základ daně odstavec 2: Základem daně v případě přijetí úplaty před uskutečněním zdanitelného plnění je částka přijaté úplaty snížená o daň.

§ 37 Výpočet daně odstavec 1: Daň se vypočte jako součin základu daně a sazby daně …….. (tedy od ceny bez daně, ale toto ustanovení se netýká přijaté úplaty-zálohy).

 § 37 Výpočet daně odstavec 2:  Daň může plátce rovněž vypočítat z úplaty za zdanitelné plnění, která je včetně daně, nebo z částky stanovené podle § 36 odst. 6, která je včetně daně, a koeficientu, který se vypočítá jako podíl, v jehož čitateli je číslo 21 v případě základní sazby daně nebo číslo 15 v případě snížené sazby daně a ve jmenovateli součet údaje v čitateli a čísla 100, vypočítaný koeficient se zaokrouhlí na čtyři desetinná místa……

21/121 = koeficient 0,1736

15/115 =  koeficient 0,1304

Tzn. DPH při zdaňování záloh je počítáno od ceny s DPH, tedy koeficientem. Při konečné fakturaci můžeme vycházet od ceny bez DPH (§ 37/1), ale i od cen vč. DPH (§ 37/2).

§ 37a / odst. 2 Základ daně a výše daně při uskutečnění zdanitelného plnění, pokud vznikla povinnost přiznat daň z úplaty přijaté před uskutečněním tohoto zdanitelného plnění :

Základem daně při uskutečnění zdanitelného plnění v případě, že vznikla povinnost přiznat daň z úplaty přijaté před uskutečněním tohoto zdanitelného plnění je rozdíl mezi základem daně podle § 36 odst. 1 a souhrnem základů daně  podle § 36 odst.2.

 

Odkaz na návod pro uživatele programu DUEL:

1) z pohledu odběratele

2) z pohledu dodavatele

 

Odkaz na návod pro uživatele programu STEREO:

je k dispozici zde.


   7. 4. 2014, Gabriela Roučová

 

 

Zpět na přehled