Ježek / Novinky a aktuality / Sleva na poplatníka u starobních důchodců

Sleva na poplatníka u starobních důchodců

Legislativa, DUEL, STEREO
25. 08.2014

Dne 4.8.2014 vyšel ve Sbírce zákonů nález č. 162/2014 Sb. Ústavního soudu. Tento nález opět umožňuje uplatnit slevu na poplatníka u poplatníků pobírajících starobní důchod.

Dne 4.8.2014 vyšel ve Sbírce zákonů nález č. 162/2014 Sb. Ústavního soudu. Tento nález ruší ustanovení §35ba odst 1 písm. a) "daň se nesnižuje u poplatníka, který k 1. lednu zdaňovacího období pobírá starobní důchod z důchodového pojištění nebo ze zahraničního poviného pojištění stejného druhu". Za měsíc srpen tedy lze uplatnit slevu na poplatníka i u starobních důchodců. Vzhledem k tomu, že ke změně zákona došlo v průběhu zdaňovacího období, slevu na poplatníka za období leden až červenec bude možné uplatnit v ročním vyúčtování daně.

V programech STEREO i DUEL tedy v osobní evidenci zaměstnance upravte nárok na slevu na daních na poplatníka.

STEREO

Mzdy / Zaměstnanci / Formulář / Obvyklé hodnoty pro mzdy:

V programu STEREO je zapracována kontrola W869, která při zpracování měsíčních mezd upozorní na to, že pro starobní důchodce není nárok na slevu na dani. Doporučujeme Vám tedy toto varování potlačit. Na základní obrazovce programu přejděte do volby Ostatní /  Číselníky / Účetnictví a společné / Pomocné číselníky / Chybová hlášení. Zde u varování W869 zapište k údaji Hlásit písmeno N:

 

DUEL

Personalistika / záložka Daň z příjmů:

Zuzana Šimonová, 25.08.2014

Zpět na přehled