Ježek / Novinky a aktuality / Dlouho očekávaná novela zákona o pojistném na sociální zabezpečení

Dlouho očekávaná novela zákona o pojistném na sociální zabezpečení

Legislativa
29. 06.2007

S účinností od 1.7.2007 vyšla ve Sbírce zákonů novela řešící závažný nedostatek v tomto zákoně.

JAK ŠEL ČAS?

Dne 29.1.2007 jsme vás na našich internetových stránkách (http://www.jezeksw.cz/…isteni-2007/?…) poprvé informovali o závažné nesrovnalosti, kterou odhalilo naše legislativní oddělení, v zákoně č.589/1992 Sb. o pojistném na sociální zabezpeční.

Na základě našeho jednání s právníky MFČR vláda učinila rozhodnutí, že nesrovnalost začne řešit. Vláda však zvolila právně nemožný způsob – vydáním nařízení. Stalo se tak 28.února 2007 a nařízení vyšlo pod číslem 39/2007 Sb. s účinností od 1.března.

Vzhledem k tomu, že nařízení vlády nelze použít pro doplnění chybějících částí zákona (informace potvrzena i právníky), ale pouze pro upřesnění stávajícího znění, toto vládní neřešení nás neuspokojilo a proto jsme opět začali s ministerstvem komunikovat. Vláda však mezitím dospěla ke stejnému názoru jako my a situaci musela vyřešit novelou zákona. Tu začátkem června schválil senát a později podepsal i prezident ČR (http://www.jezeksw.cz/…abezepeceni/?…).

S účinností od 1.července bude Sbírce zákonů zveřejněna novela pod číslem 153/2007 Sb., která doplňuje odstavec 6, který stanovuje vyměřovací základ organizací, ze kterého mají platit pojistné za své zaměstnance a zároveň ruší výše uvedené vládní nařízení.

Domníváme se, že pokud je novela účinná od 1.7., jsou organizace (zaměstnavatelé) povinny podle ní pojistné odvádět až v srpnu, právě za měsíc červenec.

Historii příslušného senátního tisku, včetně odkazu na výše uvedenou novelu, naleznete zde http://www.senat.cz/…nat/historie?….

CO Z TOHOTO LEGISLATIVNÍHO PŘÍBĚHU VYPLÝVÁ?

Za prvních šest měsíců letošního roku neměly organizace (zaměstnavatelé) žádnou zákonnou normou stanoven vyměřovací základ, ze kterého by za své zaměstnance platily pojistné a necelých pět měsíců vládě trvalo, než našla korektní řešení. V případě, že by se organizace v naší republice rozhodly v tomto období pojistné neplatit, stát by v rozpočtu přišel až o několik miliard korun.

Doufáme, že si tvůrci zákonů a odpovědné sektory za jejich schvalování vezmou z tohoto případu ponaučení.

Zpět na přehled aktualit