STEREO 15 a finanční leasing s roce 2008

STEREO 15 a finanční leasing s roce 2008

Ilustrační obrázek

11.01.2008

Program STEREO

Program STEREO je i ve stávající verzi připraven na změny ve finančním leasingu z pohledu novely zákona o daních z příjmů.

Úvod

Novela zákona o daních z příjmů v §24 odst. 4) mimo jiné říká, že nájemné u finančního pronájmu s následnou koupí najatého hmotného majetku (neboli leasing) je uznatelné jako daňový náklad za podmínky, že doba nájmu trvá minimálně stejně dlouho jako doba, po níž by byl majetek (daňově) odepisován.

Z toho vyplývá, že pro leasingové splátky bude potřeba v daleko častější míře používat způsob účtování, kdy se účtování jednotlivých splátek nekryje s účtováním do nákladů – tedy časově rozlišovat. Dále je nutné zajistit, aby i první mimořádná splátka byla rozpouštěna do doby pronájmu, nikoli do doby splácení.

Do programu STEREO verze 16 byla zapracována úprava, která tento postup považuje za základní, ovšem již ve verzi 15 je aparát pro generování splátkového kalendáře (podkladů pro účtování) natolik variabilní, že uvedené požadavky umožňuje pohodlně řešit.

Příklad

První mimořádná splátka (akontace) 60.000 + DPH 19%
Jednotlivá splátka 10.000 + DPH 19 %
Doba splácení 36 měsíců
Doba nájmu 60 měsíců

Při zadávání parametrů pro generování splátkového kalendáře bychom si měli dát pozor zejména na následující skutečnosti:

A1 – První mimořádná splátka (akontace) – pro účet na straně MD použít časové rozlišení, např. 381
A2 – Poplatky při uzavření smlouvy – pro zjednodušení v příkladu vynechána, ale zadání by mělo být analogické s A1

B1 – Běžná splátka – předmět leasingu – 36 splátek, na straně MD opět účet časového rozlišení, stejný jako pro akontaci
B2 – Dle potřeby
B3 – Dle potřeby
B4 – Nepoužívat
B5 – Nepoužívat

C1 – Časové rozlišení akontace – Nepoužívat!!! (akontace by byla rozpouštěna do splátek)
C2 – Časové rozlišení nákladů splátky – 60 rozlišení, na straně MD bude nákladový účet, na straně D účet časového rozlišení (v našem případě tedy 381). Program by měl automaticky nabídnout částku, o které se bude účtovat, ve výši odpovídající časovému rozlišení splátky (36×10.000 / 60 = 6.000) a poměrné části akontace (60.000 / 60 = 1.000). Po dobu 60-ti měsíců bude tedy do nákladů účtováno 7.000,– Kč

Uvedeným postupem je možné splátkové kalendáře nových leasingů generovat ihned a není nutné čekat na upgrade. Pozn.: Možnost postupného generování nerovnoměrných splátkových kalendářů nebo jejich manuální zadání případně úprava zůstává samozřejmě zachována.