Svátky u zaměstnanců s měsíční mzdou

Svátky u zaměstnanců s měsíční mzdou

Ilustrační obrázek

18.01.2008

Program DUEL, Program STEREO

Reakce na dotazy na zpracování mezd zaměstnanců placených měsíční mzdou ve vztahu k náhradám za svátky.

Svátky u zaměstnanců s měsíční mzdou

Koncem roku 2007 se na různých konferencích, ale i v dotazech směřovaných našemu oddělení péče o zákazníky, objevily různé výklady zpracování mezd ve vztahu k náhradám za svátky. Zatímco u zaměstnanců placených hodinovou mzdou je výklad jednoznačný, u zaměstnanců placených tzv. měsíční mzdou si výklady protiřečí.

Abychom usnadnili práci všem našim uživatelům, rozhodli jsme se k dané problematice vyjádřit.

Zákoník práce č. 262/2006 Sb. V paragrafu 115 (Mzda, náhradní volno nebo náhrada mzdy za svátek) odst.3 uvádí:

Zaměstnanci, který nepracoval proto, že svátek připadl na jeho obvyklý pracovní den, přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku nebo jeho části za mzdu nebo část mzdy, která mu ušla v důsledku svátku.

Toto ustanovení používají paradoxně zastánci obou řešení pro svou argumentaci.

Výklad č. 1 – publikace nakladatelství ANAG – Zákoník práce, prováděcí nařízení vlády a další související předpisy s komentářem k 1.1.2007 Autoři: J.Jakubka, P.Hloušková, E.Hofmannová, Z.Schmied, Z.Šubertová, L.Tomandlová, L.Trylč

citace str.202:

Zaměstnanci, kterému s ohledem na způsob odměňování mzda z důvodu svátku neuchází (např. při měsíční mzdě, která je podle vnitřní úpravy u zaměstnavatele koncipována jako pevná měsíční částka, která se zaměstnanci za práci poskytuje ve stálé měsíční výši bez ohledu na počet pracovních dnů a svátků v kalendářním měsíci), náhrada mzdy nepřísluší.

Výklad č. 2 – publikace nakladatelství ANAG – Abeceda mzdové účetní 2007 Autoři: B.Šubrt, L.Leiblová, V.Příhodová, A.Daněk, H.Přikrylová, D.Lukešová, J.Dvorčáková, E.Kratochvílová, M.Mikyska

citace str.101–102:

Jestliže je zaměstnanec odměňován mzdou a nepracoval proto, že svátek připadl na jeho obvyklý pracovní den, přísluší mu náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku nebo jeho části za mzdu, nebo část mzdy, která mu ušla v důsledku svátku. Velmi často se v praxi náhrada mzdy poskytuje zaměstnancům zejména s hodinovou mzdou nebo úkolovou mzdou, zatímco zaměstnancům s měsíční mzdou je tato obvykle ponechávána. Podle zákona ale platí, že i měsíční mzdu je nutné za den svátku krátit a poskytnout zaměstnanci náhradu mzdy. Mzda je totiž poskytována za práci – tu však zaměstnanec v den svátku nekoná.

V textu se autor pro podporu svého názoru dále odkazuje na §192 Zákoníku práce. Zde však došlo k chybné interpretaci, neboť platnost zmíněného paragrafu je odložena zákonem č. 585/2006 Sb. část třetí, díl 2, §393a odst.1 minimálně až na rok 2009.

Vzhledem k výše uvedeným rozdílům ve výkladu jsme kontaktovali Ministerstvo práce a sociálních věcí, zodpovědný pracovník konstatoval, že ani jeden z výkladů není v rozporu se stávajícími zákony. S ohledem na dva možné výklady lze však očekávat novelu dotčených zákonů, která situaci vyjasní a postup zpřesní.

Závěrem bychom chtěli říci následující:

Postup zpracování mezd včetně práce se svátky v programech STEREO a DUEL je zcela v souladu s aktuální legislativou a námi použité řešení respektuje většinový názor účetních (viz výklad č.1). V případě manuální úpravy jednotlivých mezd lze v programu zajistit jejich zpracování i v souladu s výkladem č.2.

V průběhu následujících měsíců budeme pracovat na změnách programů tak, abychom byli připraveni na případnou novelu dotčených zákonů.