Zrušení padesátihaléřů a STEREO i DUEL

Zrušení padesátihaléřů a STEREO i DUEL

Ilustrační obrázek

26.08.2008

Program DUEL, Program STEREO

Návod na postup při úpravě STEREA a DUELU po ukončení platnosti padesátihaléřových mincí.

Zrušení padesátihaléřů

Stažení padesátihaléřových mincí z oběhu (a s tím související povinné zaokrouhlení celkové částky k úhradě při platbě v hotovosti) se v programu STEREO a DUEL týká vlastně jen dvou činností – prodej prostřednictvím maloobchodní pokladny a fakturace za hotové.
Při práci s maloobchodní pokladnou jsou vždy zadávány prodejní ceny včetně daně. Výpočet DPH potom probíhá až na úrovni celé účtenky, kdy se daň spočítá od součtů celkových částek pomocí koeficientu.
Před ukončením prodeje a vlastním tiskem účtenky proběhne její přepočet a zaokrouhlovací rozdíly se vygenerují podle nastavených parametrů. Ty odpovídají jednotlivým sazbám přesně v tom poměru, v jakém jsou na účtence zastoupeny.

Program STEREO

Pokladna
Parametry zaokrouhlování se nastavují ve volbě „Ostatní/Para­metry/Sklad/Tv­orba cen a zaokrouhlení“. Zde pro pokladnu doporučujeme nastavit u Pokladní ceny způsob tvorby P, zaokrouhlení matematicky a na 0 desetinných míst (poslední dva údaje formuláře)

Upozornění
Tyto parametry jsou lokální a pokud provozujete více pokladen v síti, je nutné je nastavit pro každý počítač samostatně.

Fakturace
Každý vystavovaný doklad má v hlavičce nastaveno, zda jsou fakturované položky uvedené v cenách bez DPH nebo s daní. Podle tohoto příznaku se také jednoznačně určuje způsob výpočtu DPH – od ceny bez daně nebo pomocí koeficientu od celkové částky.

Pokud jsou v agendě Fakturace zadávány ceny bez DPH, je na vytištěném dokladu výslovně uvedena formulace „Ceny v Kč bez daně“. Stávající práce se zaokrouhlením se tedy měnit nemusí a zaokrouhlovací rozdíl výpočet DPH neovlivňuje. Podle nastavení parametrů haléřového vyrovnání v nabídce „Parametry/Sklad/Úč­tování skladu/Faktury přijaté, vydané“ jsou zaokrouhlovací rozdíly buď přímo vyčísleny v údaji Mimo DPH (Pokud je v parametrech vyplněn Typ mimo DPH) nebo jsou zahrnuty do hlavní souvztažnosti. V obou případech je ale tabulka DPH haléřovým vyrovnáním nedotčena.

Jestliže běžně vystavujeme faktury za hotové a položky jsou včetně daně, je velmi pravděpodobné, že prodejní ceny v ceníku budou zadány tak, aby k žádnému zaokrouhlení nedocházelo. Pokud ano, lze řádek s vyčísleným zaokrouhlením přidat jako samostatnou fakturovanou položku, sazbu daně zadejte podle jedné z použitých sazeb.

Program DUEL

Pokladna
Parametry zaokrouhlování se nastavují ve volbě Seznam pokladen, kde v sekci Hotovostní úhrada je potřeba u Zaokrouhlení nastavit Matematicky a u Počtu míst: 0.

Upozornění
Tyto parametry stačí upravit pouze na jednom počítači a pokud máte více pokladen, je nutné je nastavit pro každou pokladnu samostatně.