Ježek / Novinky a aktuality / Přesun právní úpravy obchodního zákoníku

Přesun právní úpravy obchodního zákoníku

Legislativa, Školení
17. 10.2013

Všech podnikatelů (FO i PO) se dotkne zrušení obchodního zákoníku od 1.1.2014. Nový zákon o obchodních korporací přebírá tu část, která se týká fungování společností.

Ministerstvo spravedlnosti ČR připravilo materiál s přehledem nejdůležitějších ustanovení nového zákona o obchodních korporacích, který nabyde účinnosti (stejně jako  nový občanský zákoník) 1.1.2014.

Dne 1. 1. 2014 dojde ke zrušení obchodního zákoníku, a to bez náhrady.

  • Část jeho úpravy bude přesunuta do nového občanského zákoníku, část bude úplně zrušena.
  • Úpravu obchodního rejstříku bude nově obsahovat zákon o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob (tzv. rejstříkový zákon).
  • Nový zákon o obchodních korporacích převezme pouze část věnující se obchodním společnostem a družstvům. Nestane se tedy nástupcem obchodního zákoníku v pravém slova smyslu, ale pouze úzce zaměřeným předpisem zabývajícím se specifickou oblastí právnických osob - obchodními korporacemi.
     

Prezentaci ve formátu pdf naleznete zde, včetně odkazu na informační materiál k novému občanskému zákoníku.

Změny budou zásadní a rozsáhlé, proto všem doporučujeme se se změnami podrobně seznámit.

  1. S novým zákonem o obchodních korporacích s ohledem na fungování společnosti a se souvisejícími ustanoveními z nového zákoníku práce se seznámíte v sobotu 9.11. v závěrečné části třídenního semináře v hotelu Port v Doksech.Více informací naleznete na těchto stránkách.
  2. S novým občanským zákoníkem z pohledu pracovněprávních vztahů Vás seznámí JUDr. Ladislav Jouza na semináři dne 4.12. v České Lípě.

Na oba semináře se můžete objednat  telefonicky na čísle 731 102 712, e-mailem skoleni@jezeksw.cz nebo prostřednictvím našich www.stránek.


 

17.10.2013, Gabriela Roučová

 

Zpět na přehled aktualit