Ježek / Novinky a aktuality / Zaokrouhlování a DPH

Zaokrouhlování a DPH

Legislativa
17. 10.2019

Finanční správa zveřejnila stanovisko k výpočtu DPH a zaokrouhlování od 1. 10. 2019.

Tak trochu proti očekávání se dne 14. 10. 2019 na stránkách Finanční správy objevil článek, který připomíná některé novinky vyplývající z přijetí daňového balíčku. Kromě dnes již obecně akceptované změny výpočtu DPH od ceny včetně daně (tedy metodou „shora“) je v textu rekapitulován i vztah zaokrouhlování vystavených daňových dokladů a výpočtu DPH.

Finanční správa přímo říká

„Smyslem a cílem úpravy novely ZDPH je odstranit doposud možné opakované zaokrouhlování a dále zamezit případům, aby pouze a jen z důvodu zaokrouhlovacího rozdílu docházelo k přepočtení základu daně a výše daně.“

„Jsme rádi, že Finanční správa vydala jednoznačné a komentované stanovisko, a dvojnásob nás těší, že potvrdila náš právní názor, který jsme zveřejnili v této aktualitě.“

Mgr. Pavel Löffler
jednatel Ježek software s.r.o.

 

Jak tedy pro bezhotovostní doklady postupovat? 
 

  1. Doklady nezaokrouhlovat a vystavit je s přesností na haléře nebo
  2. Částku k úhradě zaokrouhlit na nejbližší celou korunu, přičemž zaokrouhlovací rozdíl nebude předmětem DPH. Ve finále tedy není rozdíl mezi vystavováním DD hrazených v hotovosti a bezhotovostně, a princip rovnému přístupu k daním platí bez ohledu na způsob úhrady.

Jak v programech DUEL a STEREO?

Pro úplnost dodejme, že programy DUEL i STEREO vystavení dokladu se zaokrouhlením mimo DPH podporují a v této souvislosti tedy neočekáváme vydání verze s nějakými úpravami. Jediné, na co by si uživatelé programu STEREO měli dát pozor, je nastavení příznaku Zao do DPH v hlavičce faktury na N.


17. října 2019, Mgr. Pavel Löffler

Zpět na přehled aktualit