Ježek / Novinky a aktuality / Aktualizace programu DUEL 13.2

Aktualizace programu DUEL 13.2

DUEL, Ježek software
15. 08.2017

Do distribuce byl uvolněn update DUEL 13.2.0.32600 s několika dalšími změnami a vylepšeními.

Instalační soubory

  • Instalace programu DUEL 13.2.0.32600 je ke stažení zde.
  • Automatická aktualizace proběhne v programech do verze  DUEL 13.1 volbou Nápověda/Aktu­alizace programu. Program si sám najde a stáhne aktualizaci 13.2 a po ukončení běhu ji rovnou nainstaluje. Správně provedená aktualizace je indikovaná označením verze 13.2.0.32600 v záhlaví programu.

Dokončení aktualizace

Jestliže už máte verzi 13.2.0.32500, po instalaci verze 13.2.0.32600 musíte spustit operaci Dokončení aktualizace v agendě Zpracovávané firmy. Tato operace jde spustit nad všemi firmami najednou. Jak to udělat najdete v našem novém videu DUEL – Instalace update.

Změny zapracované do verze 13.2.0.32600 ke dni 15.08.2017 oproti verzi DUEL 13.2.0.32500

OBECNÉ

  • Do programu, agenda Zpracovávané firmy, byla přidána operace "Dokončení aktualizace", která i při update zajistí aktualizaci souvisejícího programového kódu na SQL serveru. Standardně totiž změny v databázích probíhají pouze při upgrade.
  • Společnost Microsoft již před časem ukončila podporu SQL Serveru 2000 a SQL Serveru 2005, a i my jsme tak nuceni jeho podporu ukončit. Učiníme tak v první verzi programu DUEL publikované po 30. 6. 2018. Uživatelé, kterých se tato skutečnost týká, program nově bude při startu automaticky upozorňovat, že je data potřeba přenést na novější verzi SQL Serveru (minimálně 2008 R2 nebo vyšší) a že v případě potřeby mohou kontaktovat hotline. Ostatních uživatelů se tato změna netýká.
  • Především pro servisní účely byla funkce Informace o záznamu (Ctrl + I) doplněna o možnost uložení jednoznačného identifikátoru každého záznamu do schránky Windows.
  • Operace Platba dostupná v agendách Závazky a pohledávky, Fakturace – kancelář a Fakturace – sklad, nově pro lepší orientaci zobrazuje seznam již provedených souvisejících plateb. V okamžiku platby je tak přesně vidět, zda, a také jakým dokladem již byla část hrazeného dokladu vykryta.
  • Vzhledem k tomu, že agenda Výkazy a modul Analýzy sdílí některé společné části kódu, bylo nutné je přiblížit i v nastavení přístupových práv. Upozorňujeme, že zákaz agendy "Ekonomické ukazatele" (která je programově základní) v znemožní výpočet výkazů i přepočet analýz účtů.

ÚČETNICTVÍ a DAŇOVÁ EVIDENCE

  • V souvislosti s legislativními změnami „daňový balíček č. 170/2017“ jsme pro potřeby RPDP do programu doplnili nové kódy předmětu plnění. Jedná se o tyto kódy: 1a - Zlato - zprostředkování dodání investičního zlata (plnění podle § 92b odst. 3) 3a - Dodání nemovité věci v nuceném prodeji (plnění podle § 92d odst. 2) 4a - Stavební a montážní práce - poskytnutí pracovníků (plnění podle § 92e odst. 3) 6 - Dodání zboží poskytnutého původně jako záruka (plnění podle §92ea písm. a)) 7 - Dodání zboží po postoupení výhrady vlastnictví (plnění podle § 92ea písm. b))
  • Záložka Vazby / volba Penalizace v agendě Závazky a pohledávky nově kromě vazby na vlastní penalizační faktury zobrazuje také vazby na doklady ve kterých byly související pohledávky penalizovány.
  • Sestavy účetních výkazů byly přepracovány tak, aby velikost jejich exportu do PDF byla v jednotkách kilobytů. Takto malé soubory vyhoví velikostním omezením při zveřejňování uzávěrky na obchodním rejstříku.
  • Tisková sestava Účetní deník se zůstatky za období - jeden účet byla změněna a přejmenována, protože nyní lze vybrat nejen jeden účet, ale i rozsah nebo libovolnou množinu účtů.
  • Byla odstraněna chyba, která v rámci operace Kopie v agendě Závazky a pohledávky u nově vznikajícího dokladu způsobovala oříznutí hodnoty zadané v poli Další symbol.

KANCELÁŘ

  • Sestavy faktur a dodacích listů v Kanceláři i ve Skladech byly doplněny o varianty, které v prostoru viditelném v okénkové obálce zobrazují adresu příjemce místo odběratele.

MZDY

  • Export formuláře Vyúčtování příjmů ze závislé činnosti, respektive jeho Příloha č. 1 Počet zaměstnanců ve formátu XML byl nově upraven tak, aby při kontrole související datové věty na Daňovém portálu nedocházelo k chybě s duplicitně zadaným kódem obce. Pokud tedy pracuje více zaměstnanců na několika místech výkonu práce v rámci stejného kódu obce, nově se kvůli zmiňované kontrole ve formuláři vykážou kumulovaně, a to u jednoho „programem vybraného“ místa výkonu práce.
  • Do mzdových sestav s číselnými parametry (měsíc nebo čtvrtletí) byla přidána kontrola na povolený rozsah zadávaných hodnot.
  • Do instalace programu byl zahrnut aktualizovaný tiskopis Prohlášení poplatníka daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti, který je ve formátu PDF dostupný v agendě Parametry firmy ve volbě Tiskopisy.
  • V agendě Výkaz mezd, respektive Statistika ISPV byla v operaci Naplnění odstraněna chyba "dělení nulou". Operace je tak nově funkční i pro zaměstnance s nedefinovaným týdenním úvazkem.

SKLADY A MALOOBCHOD

  • Sestavy faktur a dodacích listů v Kanceláři i ve Skladech byly doplněny o varianty, které v prostoru viditelném v okénkové obálce zobrazují adresu příjemce místo odběratele.
  • V modulu Sklad v kaskádě výpočtu prodejních cen (fakturačních i pokladních) je pro výjimečné případy nově umožněno pracovat i se 100% slevou.
  • Ve všech skladových agendách, které na záložce položky v ceně za měrnou jednotku obsahují výklopné seznamy se seznamem alternativních prodejních cen, se tzv. „ceníkové ceny“ nově pro snazší orientaci řadí abecedně.
  • V Nastavení kasy (agenda Seznam kas) si lze nově aktivovat zobrazení Pokladní ceny ve výklopné nabídce pro výběr položky. Tuto novinku ocení především uživatelé, kteří při prodeji na kase vyhledávají položky ručně, a to právě pomocí zmiňované výklopné nabídky.

Uživatelé předchozích verzí

POZOR! Pro instalaci verze 13.2 musíte mít zakoupen Upgrade 2017 na verzi DUEL 13 a musíte mít Verifikační kódy, jinak budete mít své firmy jen v režimu Demoverze!

Instalace vzdálenou správou

Nabízíme možnost instalace update naším technikem pomocí služby Vzdálená správa. Princip a podrobnosti naleznete na speciální stránce Vzdálené správy.

 

 15. srpna 2017, Ing. Pavel Kuchár

Zpět na přehled aktualit