Ježek / Novinky a aktuality / STEREO - Ošetřovné z důvodu zavření škol a školek

STEREO - Ošetřovné z důvodu zavření škol a školek

Legislativa, STEREO
02. 04.2020

Program STEREO a ošetřovné z důvodu zavření škol a školek.

Podle aktuálních mimořádných opatření je zaměstnancům vyplácena dávka ošetřovného po celou dobu uzavření škol a školek, pokud pečují o dítě do věku 13 let. Při zpracování takovéto nepřítomnosti musíme zohlednit vliv na vyloučené doby pro ELDP.

ZAMĚSTNANEC

  1. Od školy (školky) získá potvrzený tiskopis "Žádost o ošetřovné při péči o dítě z důvodu uzavření školského zařízení". Tento formulář doplní a předá zaměstnavateli.
  2. Vyplní a zaměstnavateli také předá "Výkaz péče o dítě z důvodu uzavření výchovného zařízení"

ZAMĚSTNAVATEL a postup v programu STEREO

  1. Doplní údaje na druhé straně žádosti o ošetřovné, kterou mu zaměstnanec předá.
  2. Doplní údaje na druhé straně výkazu péče o dítě, který mu zaměstnanec předá.            
    ..... dále bude pokračovat V PROGRAMU STEREO
  3. Do agendy Nepřítomnosti pořídí nepřítomnost s druhem OČR - Ošetřovné.
  4. Datum OD bude dle tiskopisu z bodu 1 a datum DO bude skutečný konec ošetřovného. Pokud konec ošetřovného není známý, necháme datum DO prázdný.
  5. Při pořizování mzdy je nutné RUČNĚ upravit pole Vyloučené doby tak, aby skutečně odpovídala počtu celkových kalendářních dní ošetřovného (v březnu to tedy bude počet kalendářních dní od začátku do konce měsíce března, v dubnu počet kalendářních spadajících do dubna atd). Při klasickém režimu ošetřovné by byl totiž nárok pouze na 9 či 16 kalendářních dní.
  6. Zaměstnavatel zašle na příslušnou ČSSZ jak Přílohu k žádosti o dávky, tak oba tiskopisy z bodu 1 a 2, tedy Žádost o ošetřovné i  Výkaz péče o dítě.

„Vzhledem k tomu, že aktuální opatření mohou trvat i v dalších měsících, ČSSZ doporučuje udělat kopie obou tiskopisů, jelikož budou znovu přikládány společně s přílohou k žádosti o dávku za další měsíc.“

Česká správa sociálního zabezpečení

PŘÍLOHA K ŽÁDOSTI O DÁVKY ve formátu XML

Příloha v elektronické podobě vyžaduje číslo rozhodnutí, které v této situaci ale samozřejmě není přiděleno. Jedná se o chybu ze strany ČSSZ, která doporučuje tuto chybu obejít několika způsoby (důležité je tiskopis doručit na ČSSZ):

  • v příloze k žádosti o dávky zatrhnout, že se jedná o "zahraniční mimo Slovenska" - poté už není striktně vyžadováno číslo rozhodnutí,
  • přílohu k žádosti vygenerovat ve formátu PDF a datovou schránkou zaslat v tomto formátu.

UPOZORNĚNÍ

Příloha k žádosti o dávku ošetřovného se zasílá pouze jednou (v tomto mimořádném opatření). Nepřítomnost je tedy nutné na konci měsíce neukončovat a pouze měnit počet dní OČR (dle bodu 5 výše). Po ukončení měsíce se na ČSSZ znovu bude zasílat pouze "Výkaz péče o dítě z důvodu uzavření výchovného zařízení".


02.04. 2020, Zuzana Šimonová

Zpět na přehled aktualit