Ježek / Dokumenty ke stažení / Noviny 2/2008

Dokumenty ke stažení

Noviny 2/2008

Ilustrační obrázek

21.04.2008

Hromadně rozesílaný zpravodaj s informacemi o aktuálních verzích programů STEREO a DUEL a dalších novinkách.

Soubor Velikost Popis
pdf noviny-2008-2.pdf 0,66 MB Náhled zpravodaje ve formátu PDF.

##STEREO Noviny 2/2008

Úvod

Vážení přátelé,
rádi bychom vás v době, kdy jsou již odevzdána první daňová přiznání, informovali o aktuálních verzích námi vytvářených programů STEREO a DUEL a o dalším dění souvisejícím s organizací v naší firmě.

Aktuální verze STEREO 16.04

V současné době jsou aktuálně nabízeny verze programů STEREO 16.04 a DUEL 4.1. Tento článek by vám měl poskytnout návod na snadný automatizovaný update programu STEREO na nejnovější verzi.

Update programu STEREO 16.04 Jelikož se snažíme i v průběhu roku 2008, který je od počátku bohatý na změny zákonů a upravené výklady legislativy, reagovat na veškeré dění, připravili jsme v současné době již čtvrtou aktualizaci programu STEREO 16. Nejedná se samozřejmě pouze o reakci na změny, ale také o opravy nesrovnalostí obsažených ve verzích předchozích.
Přehled všech zapracovaných změn a novinek je dostupný na našich internetových stránkách www.jezeksw.cz pod názvem Seznam změn ve verzi 16.

Automatická aktualizace programu V souvislosti s operativním zveřejňováním změn vám doporučujeme provádět kontrolu aktuálnosti nainstalované verze pomocí automatického aparátu přímo v programu STEREO. Podmínkou pro jeho fungování je operační systém Windows XP (a vyšší) a připojení k internetu. Postup je velmi snadný:

  1. V nabídce Ostatní/ STEREO na internetu zvolte příkaz Aktualizace programu.
  2. Program ověří na našich stránkách verzi souboru dostupnou ke stažení. Pokud je k dispozici novější verze než vámi aktuálně používaná, pak je zobrazen panel s informacemi o této verzi (její číslo, datum zveřejnění a velikost souboru ke stažení).
  3. Potvrzením následující výzvy začne stahování instalačního souboru do vašeho počítače. O průběhu stahování jste informováni v přehledném okně.
  4. Na závěr úspěšného stažení update program ohlásí, že instalace bude automaticky zahájena po ukončení programu STEREO.
  5. Ukončete běžící program a potvrďte volby pro spuštění instalace update.
Poznámka
Provozujete-li STEREO na nižším systému než MS Windows XP a nemůžete-li využít automatický aparát pro aktualizaci přímo z programu, doporučujeme instalační soubor s názvem update-1604.exe stáhnout z našich www stránek. Po stažení souboru a jeho spuštění pokračujte kliknutím na tlačítko Setup. Tím dojde k rozbalení archivu a spuštění instalačního souboru Update.exe. Pokud chcete provádět instalaci na více počítačích je možno stažený soubor update-1604.exe využít např. přenesením pomocí flash disku nebo po vypálení na CD.

Změna provozní doby telefonních linek oddělení péče o zákazníky

Z důvodu optimalizace provozu oddělení péče o zákazníky jsme se rozhodli upravit provozní dobu našich linek. Od pondělí do pátku prodlužujeme dobu telefonování do 16 hodin. V pátek, kdy jsou v době po dokončení daňových přiznání linky nejméně vytížené, bude možno volat do 12 hodin. Zbývající doba je určena pro vyřízení všech kontaktů, které byly obdrženy i jinými komunikačními kanály (e-mail, fax apod.).
V době mimo uvedené hodiny nás lze kontaktovat e-mailem či faxem nebo zanechat vzkaz na záznamníku. Ve všech případech je nutno uvádět vaše uživatelské číslo, popis problému a vaše kontaktní informace.

Pondělí – Čtvrtek 8:00 – 12:00 a 13:00 – 16:00
Pátek 8:00 – 12:00

Aktuální verze DUEL 4.1

I když se v případě nové verze programu DUEL 4.1 nejedná o klasický update obsahující pouze drobné úpravy a změny programu, ale jde spíše o verzi s novými funkcemi a zvýšeným uživatelským komfortem, je i přesto nabízena stávajícím uživatelům zdarma. V následujícím přehledu uvádíme stručný výčet nových funkcí podle jejich začlenění do jednotlivých modulů v programu:

Účetnictví

  • Alternativní názvy účtů – do účtového rozvrhu byly již dříve přidány údaje, které mohou posloužit pro zadání alternativních názvů účtů (např. cizojazyčné označení). Tyto názvy lze nyní uživatelsky zobrazovat i v tiskových sestavách.
  • Kontační lístek / košilka – v nabídce sestav v účetním deníku přibyla sestava Kontační lístek (košilka), která je obvykle přikládána k fakturám, aby byla k dispozici informace o účtování předpisu.
  • Opis dávek do účetnictví – DUEL má od verze 4.1 implementovánu možnost tisku opisu vygenerované dávky pro přenos do účetního deníku. Je tak tedy umožněn např. tisk dávky přenášené z modulu Mzdy bez jejího následného dohledávání v rámci účetního deníku.

Mzdy

  • Hromadné plnění měsíčních mezd – za hlavní novinku v modulu Mzdy můžeme prohlásit možnost hromadného naplnění mezd. Při dodržení standardizovaných postupů vyplnění pomocných agend (obvyklých hodnot pro mzdy, nepřítomností, docházky apod.) lze následně ponechat programem automaticky vytvořit záznamy do měsíčních mezd. Hromadné naplnění mezd je podpořeno vytvářením filtrů pro skupinu zaměstnanců. Program samozřejmě kontroluje již existující mzdy a táže se na jejich případné přepsání.
  • Rodičovská dovolená – zdokonalili jsme práci s rodičovskou dovolenou tak, aby se ve mzdových listech promítaly nulové mzdy a vznikal tak přesný přehled o průběhu čerpání rodičovské dovolené.

Sklady

  • Fakturace a bankovní účty – v současné době není výjimkou, pokud má zpracovávaná firma větší počet bankovních účtů. Ve fakturaci si lze zvolit, na který účet má být poukázána platba.
  • Převody mezi sklady – do agendy Skladové operace, v níž jsou převody mezi sklady prováděny, byly přidány nové funkce, které tuto činnost značně usnadní a urychlí. Při použití typu „Převod“, je každé nově zakládané položce nastaven patřičný druh pohybu odpovídající výdejní části transakce. Je-li na položku vázán i obal, pak se vygeneruje výdajový pohyb i pro tento obal. Ukládáním dokladu je vytvořen i nový „párový“ řádek, do nějž stačí zadat označení skladu, na který má být příjem proveden. Většina ostatních hodnot je již automaticky naplněna na základě výdeje.
  • Optimalizace rychlosti Kasy – pro modul Kasa, jež prodělal interní změny pro optimalizaci rychlosti, vznikly také další tři parametry, které umožňují zrychlení práce při načítání Kasy a provádění samotného prodeje. Nově lze zvolit, zda se má ihned načítat seznam položek, což se projeví při startu modulu. Dále je možno nastavit, mají-li být zobrazovány v seznamu položek také jejich prodejní ceny. Poslední změnou je začlenění parametru, který určuje zobrazení dotazu při ukončování agendy, aby nedošlo k jejímu nechtěnému opuštění a tím k dalším komplikacím.
  • Tisk účtenek – verze 4.1 přináší nejen možnosti tisku účtenek s použitím filtrů, ale také výběr z několika variant připravených účtenek, které je dokonce možno uživatelsky upravit.

Majetek

  • Daňové odpisy při technickém zhodnocení – pokud dochází k opakovanému technickému zhodnocení, ukládá zákon o daních z příjmů v §32 nastavovat počet roků odepisování při každém zhodnocení znovu na 1. Pro snížení rizika možných chyb byla do nové verze zapracována funkce, která toto automaticky zajistí.

Závěr Seznam novinek včetně návodu v podobě Rozdílové příručky 4.1 naleznete ve formátu PDF na našich www stránkách.

Odeslání darů vítězům slosování soutěže Softwarová renta 2007

V polovině března byly prostřednictvím dopravní společnosti PPL či Českou poštou doručeny dárky vítězům naší soutěže softwarová renta v celkové hodnotě 50.000 Kč. Do slosovacího osudí bylo vloženo celkem 147 lístků s uživatelskými čísly, přičemž se některá díky aktivitě jejich majitelů opakovala. Celkem bylo vylosováno padesát držitelů věcných cen.

Pořadí Cena Výherce
1. místo Notebook HP #92847
2. místo Multifunkční tiskárna/skener/ko­pírka HP #66428
3. místo Digitální fotoaparát Panasonic Lumix #59429
4. – 16. místo Flash disk + víno #41172, #40569, #42855, #40377, #30227, #91567, #40599, #42565, #26651, #92410, #45402, #81576, #55830
17. – 39. místo Diář + tričko #29316, #44756, #95447, #97004, #59076, #37948, #46180, #37395, #46877, #46845, #64130, #29322, #46320, #95447, #31745, #40358, #45090, #42775, #55842, #72392, #96456, #45728, #40429
40. – 50. místo Tričko #59153, #63651, #94355, #97512, #22119, #43668, #98532, #94270, #40871, #45529, #96617

Absolutní vítěz Mgr. Karel Šot (#92847), má hlavní cenu připravenu v sídle naší firmy v České Lípě pro osobní převzetí. Zatím si ji z osobních důvodů převzít nemohl a proto vás s ním seznámíme případně v některém z dalších čísel našeho informačního zpravodaje.

Soutěž probíhá samozřejmě i v letošním roce. Pro účast v konečném slosování stačí zprostředkovat prodej programu STEREO nebo DUEL. Objednávající subjekt však musí na své objednávce zřetelně uvést uživatelské číslo zprostředkovatele. Ten získá, kromě provize 20% za zprostředkování každého prodeje, také možnost být ve slosovacím osudí o stejně hodnotné ceny také příští tok. Pozor, zpětné doplnění zprostředkovatele na existující odeslanou objednávku však není možné.

Návody a postupy

Souběh poměrů
V původní verzi programu STEREO 16, bohužel, nebylo možno na základě nám poskytnutého výkladu vytvářet souběh pracovních poměrů. O měsíc později byla odpověď na náš opakovaný dotaz diametrálně odlišná a proto jsme do předchozí verze označené 16.03 znovu možnost evidence souběhu zapracovali.
Předpokladem pro možnost zpracování souběhu pracovních poměrů je existence alespoň dvou kategorií v nabídce Ostatní/ Číselníky/ Mzdy/ Kategorie, z nichž jeden ponese příznak „Hlavní“ a druhý „Vedlejší“ v parametru Souběh poměrů.
Princip evidence souběžných poměrů zůstal v podstatě zachován a je následující:

  1. Zaměstnanec, který má souběh pracovních poměrů u jedné organizace, musí být v Adresáři firem založen pod dvěma různými zkratkami (oba záznamy budou obsahovat shodné údaje).
  2. Tomuto zaměstnanci je nutno založit i dva formuláře v osobní evidenci. První personální karta bude v položce Kategorie obsahovat označení hlavního pracovního poměru (HPS), druhá označení vedlejšího pracovního poměru (VPS). V kartě vedlejšího poměru je nutno uvést zkratku, pod kterou je veden v osobní evidenci hlavní pracovní poměr.

Zadávání jednotlivých měsíčních mezd a chování programu v konečném výsledku také nedoznalo změn, ale v souvislosti s nově platnou legislativou je nutno některé skutečnosti kontrolovat a případně upravit manuálně.

  1. První mzdou, která musí být zpracována, je mzda z vedlejšího pracovního poměru. V této mzdě je standardně vypočtena brutace, avšak základ daně bude pomocí údaje Úprava při soub.s HPP v této mzdě vynulován tak, aby mohlo dojít ke zdanění obou pracovních poměrů v úhrnu v souladu s platnou legislativou. Zdravotní a sociální pojistné je odváděno za každý pracovní poměr zvlášť a proto tyto hodnoty zůstávají zachovány.
  2. V následně zpracovávané mzdě, tj. mzdě pro hlavní pracovní poměr, se v tabulce daně projeví brutace spočtená pro tento poměr, ale také položka Úprava při souběhu s HPP, která obsahuje základ daně vypočtený ze souběžného vedlejšího pracovního poměru.
Poznámka
Souběh pracovních poměrů lze použít pouze v případě, kdy je v obou případech typ výsledné daně shodný. Nastavení tohoto údaje a kontrola nad ním je plně v rukách obsluhy, neboť není možno ji nijak automatizovaně kontrolovat.
Upozornění
Pokud máte zpracovány mzdy předchozích měsíců jiným principem, pak je vhodné tyto mzdy z archivu vymazat a vytvořit znovu s dodržením předchozího postupu.

Ukládání sestav v PDF formátu Program STEREO umožňuje od verze 16 zobrazit jakoukoli tiskovou sestavu ve formátu PDF přímo z programu bez nutnosti použití tiskárny PDF (programu Ježek software PDF).
Tato možnost je dostupná v jakékoli tiskové sestavě po stisku klávesy F10 při spuštění nabídky Windows – převést do PDF. Vygenerujte tedy požadovanou tiskovou sestavu na obrazovku a stiskněte klávesu F10 a zvolte zmíněný příkaz. Po exportu se-stavy potvrďte zobrazení. V Acrobatu pak zvolte příkaz Soubor/ Uložit kopii a uložte soubor pod svým zvoleným názvem na pevný disk. Takto můžete postupně uložit libovolný počet souborů, které je následně možno odeslat např. elektronickou poštou. Tento způsob lze tedy využít i pro zasílání listin na rejstříkový soud.

Tisk výkazů z programu STEREO Jelikož vyhláška č. 500/2002 Sb. v § 4 odst. 6 stanoví, citujeme: „Položky rozvahy (bilance) a položky výkazu zisku a ztráty v nulové výši za minulé i běžné účetní období se neuvádějí.“, je takto ošetřen i tisk výkazů z programu STEREO.
Pokud tedy generujete výkazy v „DOSové“ podobě, tzn. z nabídky Přehledy/ Výkazy/ Rozvaha (Výkaz zisku a ztráty)/ – při tisku výpočtu (– v průběhu výpočtu), pak budou obsahovat pouze řádky, které nemají nulové hodnoty. Pro možnost tisku kompletních výkazů včetně nulových řádků je nutno využít možnosti Export (PDF, HTM, CSV) a vytvořit požadovaný výkaz.

Volná místa na školení programu STEREO

Rádi bychom vás upozornili na poslední školení prvního pololetí, na kterých jsou k dispozici ještě volná místa. Tato školení budou probíhat v počítačové učebně v sídle naší firmy v České Lípě a jedná se o tyto kurzy:

Kurz Termín Cena
C1 – účetnictví pro pokročilé 29.4.2008 (úterý) 1900,– Kč bez DPH

Školení C1 je zaměřeno na pokročilejší funkce a práce v modulu Účetnictví programu STEREO. Toto školení je urče-no zkušeným uživatelům a předpokladem je dlouhodobější praxe v programu. Samozřejmostí je i ovládání teorie podvojného účetnictví.

Kurz Termín Cena
S1 – úprava sestav 20.5.2008 (úterý) 1900,– Kč bez DPH

V rámci školení jsou předvedeny úpravy sestav a formulářů, exporty sestav apod. Toto školení je určeno uživatelům, kteří požadují úpravy či doplnění standardních sestav. Nutností pro absolvování tohoto školení je rutinní ovládání programu.

Kurz Termín Cena
S2 – nastavení síťového prostředí 21.5.2008 (středa) 1900,– Kč bez DPH

Věnuje se nastavení operačního systému pro sdílení dat, nastavení programu STEREO pro provoz v síti atd. Kurz je určen účetním a správcům sítí. Pro absolvování je předpokladem znalost ovládání STEREA a správa systémů Windows.

Přehled všech kurzů s podrobnými informacemi (organizace, osnova, stravování, aktuální počet volných míst apod.) je uveden na našich stránkách v sekci Školení. Uvedené kurzy si můžete pomocí objednávkového formuláře závazně objednat.

Komunikace formou informačních e-mailů

V rámci aktivní komunikace je možno si u naší firmy objednat zasílání informačních e-mailů. Tímto způsobem jsou uživatelé informováni o veškerých aktualizacích, nabídkách volných míst na školení, novinkách v legislativě a jejich promítnutí do programů apod.
Pokud máte zájem o odebírání těchto zpráv, sdělte nám, prosím, např. tele-fonicky či elektronickou poštou svou e-mailovou adresu s licenčním číslem a souhlasem s odebíráním novinek.
Pokud jste se k odebírání informačních e-mailů již přihlásili a přesto vám naše zprávy nedorazily, pak je vhodné zkontrolovat, zda nedochází k jejich blokování v rámci vámi používaného systémového nebo doinstalovaného antispamového filtru. E-maily jsou rozesílány na velký počet adres a ve výjimečných případech může tedy dojít k jejich označení za nevyžádanou poštu (spam). Dále je možno ověřit vaší stávající e-mailovou adresu, kterou evidujeme a na kterou jsou zprávy aktuálně zasílány a to i s určením kdy a jaké již byly odeslány.
Veškerou komunikaci směřujte na naši adresu jezek@jezeksw.cz.

Den otevřených dveří

Vzhledem k počtu uživatelů, kteří využili naši loňskou nabídku o návštěvu našeho sídla, aby si prohlédli prostředí v němž vznikají produkty firmy Ježek software a zjistili, jak funguje oddělení technické podpory a další, jsme se rozhodli tuto možnost nabídnout stávajícím uživatelům i potenciálním zákazníkům i v letošním roce.
Součástí dne otevřených dveří je tedy prohlídka firmy Ježek software, seznámení se s jejím běžným provozem, ukázka školení na vybraných tématech, zodpovězení obecných dotazů k aktuálním verzím STEREO i DUEL, případně poskytnutí krátké individuální konzultace ke konkrétním situacím z vaší praxe.
Vzhledem k omezené kapacitě budovy bychom vás rádi požádali o vyplnění přiložené přihlášky, či ohlášení prostřednictvím telefonu nebo e-mailu. Ohlášení zájemci obdrží při prohlídce firmy jako pozornost malý dárek. V případě, že nás navštívíte i s dětmi, budou se moci po dobu vaší návštěvy zabavit hrou na počítačích.
Rozhodnete-li se nás navštívit, můžete si cestu zpestřit prohlídkou města či některého z atraktivních míst v okolí. Česká Lípa leží uprostřed turisticky velmi zajímavého regionu. Naleznete zde Máchovo jezero, hrad Bezděz, skalní hrad Sloup, zámek v Zákupech, Panskou skálu (kamenné var-hany) a mnoho dalších zajímavostí.

Formulář a výzva k zasílání námětů pro nové verze na rok 2009

V minulých letech jsme velice ocenili spolupráci s uživateli na vývoji našeho programu, kdy jsme řadu z vámi zaslaných námětů a připomínek začlenili do již distribuovaných verzí
V následujících dnech budou v plném rozsahu započaty práce na nových verzích programů STEREO a DUEL pro rok 2009. Rádi bychom vám znovu nabídli možnost zaslání podnětů pro vývoj připravovaných programů.
Při zasílání vašich připomínek, mějte, prosím, na zřeteli, že naše programy jsou tzv. krabicový software a navržené úpravy proto musí být použitelné pro většinu uživatelů. Veškeré obdržené náměty jsou proto programátory pečlivě analyzovány a podmínkou pro zahrnutí jakékoli navrhované úpravy je její obecná platnost. Nelze tedy do programu začlenit změny, které budou efektivní pouze pro několik jedinců. Ty je nutno řešit úpravou sestav či programu na zakázku.

Základní podmínky pro zapracování námětů jsou tyto:

  • musí přinášet užitek uživatelům programu,
  • nesmí být v rozporu s platnou legislativou,
  • zabudování takové změny nesmí negovat jiné dosud platné úpravy.
Zpět na přehled