Ježek / Dokumenty ke stažení / Noviny 4/2008

Dokumenty ke stažení

Noviny 4/2008

Ilustrační obrázek

07.10.2008

Zpravodaj 4/2008 přináší legislativní informace s návody k 01.09.2008 i k 01.01.2009 a další informace o programech STEREO, DUEL, školení atd.

Soubor Velikost Popis
pdf noviny-2008-4.pdf 0,60 MB Náhled zpravodaje ve formátu PDF.

##Noviny 4/2008

Úvod

Vážení přátelé, většina z nás se po letních dovolených vrátila s nově načerpanými silami do pracovního procesu. Na stránkách tohoto zpravodaje vám, jako tradičně, přinášíme informace o aktivitách okolo ekonomických programů STEREO a DUEL, o podzimní sezóně školení a mnoho dalších zajímavostí.

Legislativní změny platné od září 2009

Zrušení padesátihaléřových mincí

Od 1.9.2008 dochází podle vyhlášky ČNB č. 174/2008 Sb. k zaokrouhlování dokladů hrazených v hotovosti na koruny. Bezhotovostní platby je možno i nadále provádět v haléřích jakožto platných jednotkách české měny.
Zaokrouhlení částky placené v hotovosti řeší zákon č.634/1992 Sb. o ochraně spotřebitele. Zaokrouhluje se až celková částka (nikoli jednotlivé položky) k nejbližší platné nominální hodnotě zákonných peněz v oběhu (§3 písm. c).

  • Výsledné částky končící na 1– 49 haléřů se zaokrouhlí na celou korunu dolů,
  • částky končící na 50 – 99 haléřů na celou korunu nahoru.

Zaokrouhlení celkové částky k úhradě se v programech STEREO a DUEL týká dvou činností:

  • prodej prostřednictvím maloobchodní pokladny (Kasy),
  • fakturace za hotové.

Návod na postup při úpravě STEREA a DUELU po ukončení platnosti padesátihaléřových mincí byl již zveřejněn na www stránkách a není pochyb, že všichni z vás, kteří zpracovávají platby v hotovosti již potřebné změny parametrů provedli a pracují bez jakýchkoli komplikací bez přerušení.
Uživatelé programu STEREO pravděpodobně zaznamenali také vydání verze 16.07, nabízející automatické nastavení parametrů zaokrouhlení hotovostních plateb. Při zadání shodného data vystavení i splatnosti faktury dojde k nastavení příslušných parametrů v hlavičce vytvářeného dokladu.
Zaokrouhlení DPH s ohledem na zrušení padesátihaléřů je řešeno v novele zákona o DPH, bohužel ale až s účinností od 1. ledna 2009.

Změna parametrů výpočtu nemocenských dávek

Jak jsme informovali již v předstihu, vstoupila 1.9.2008 v platnost změna zákona č. 54/1956, kde se nyní v §17 odst.2 následující zmiňovaného zákona píše následující:
(2) Výše nemocenského za kalendářní den činí

  1. 25 % denního vyměřovacího základu od 1. kalendářního dne pracovní neschopnosti nebo karantény do 3. kalendářního dne pracovní neschopnosti nebo karantény,
  2. 60 % denního vyměřovacího základu od 4. kalendářního dne pracovní neschopnosti nebo karantény do 30. kalendářního dne pracovní neschopnosti nebo karantény,
  3. 66 % denního vyměřovacího základu od 31. kalendářního dne pracovní neschopnosti nebo karantény do 60. kalendářního dne pracovní neschopnosti nebo karantény,
  4. 72 % denního vyměřovacího základu od 61. kalendářního dne pracovní neschopnosti nebo karantény.

Jelikož se daná změna promítne až do mezd zpracovávaných na začátku října, je stále ještě čas provést aktualizaci programu nebo manuálně upravit potřebné parametry. Na další stránce uvádíme kompletní postup pro korektní nastavení obou našich programů.

Parametry pro nemocenské dávky platné od 1.9.2008

Program STEREO 16.07
V případě programu STEREO je nutno do parametrů modulu Mzdy v nabídce Ostatní/ Parametry/ (Sdílené)/ Mzdy/ Nemocenské dávky přidat nový řádek s datem změny 01.09.2008, s upraveným sloupcem 1. sazba dny, v němž bude hodnota dny „3“ a do sloupce % je potřeba nastavit hodnotu „25“. Program tak automaticky bude počítat za první tři dny dávky ve výši 25%. Důležitá je také „0“ ve sloupci Dny v Redukci.

Parametry Nemocenských dávek v programu STEREO

Program DUEL 4.2
Analogicky provedou změnu parametrů také uživatelé programu DUEL. Otevřete agendu Nemocenské dávky (např. pomocí Ctrl+G) a přidejte nový řádek. Je možno vytvořit kopii existujícího řádku platného od 1.1.2008 a pouze upravit v 1.pásmu údaje Počet dní na „3“ a Sazba % na „25“ a zaškrtnout Redukovat VZ.

Parametry Nemocenských dávek v programu DUEL
Upozornění
Aktuálně dostupné verze STEREO 16.07 a DUEL 4.2 mají parametry samozřejmě upraveny.

Parametry DPH od 1.1.2009

Novela zákona o DPH s sebou přináší od 1.1.2009 změnu v zaokrouhlení daně. DPH bude přípustné vyčíslovat v haléřích nebo ji zaokrouhlovat pouze matematicky na nejbližší nominál, tj. celé koruny. Protože změna výpočtu DPH vejde v platnost ještě před vydáním nových verzí pro rok 2009 (tj. verze STEREO 17 a DUEL 5), byla provedena úprava již v současných verzích 16.07 a 4.2.

Program STEREO 16.07
V nabídce Ostatní/ Parametry/ (Sdílené)/ Společné/ Sazby DPH naleznete řádek:

Nastavení parametrů DPH

Program DUEL 4.2
V číselníku Sazby DPH nalezete řádek:

Nastavení parametrů DPH

Mzdy od 1.1.2009

Od 1. ledna 2009 vstupují v platnost také změny ve výplatách nemocenských dávek, které ovlivní zpracování lednových mezd na počátku února 2009. Tyto změny je nutné zapracovat do připravovaných verzí programů STEREO 17 a DUEL 5 pro rok 2009. Musíme zohlednit některé pasáže zákoníku práce (např. náhrady za pracovní neschopnost bude vyplácet zaměstnavatel přímo), algoritmy mezd musí reagovat na změny výpočtu denního vyměřovacího základu dle § 21 zákona č. 186/2006:

  1. Denní vyměřovací základ stanovený podle § 18 až 20 se upraví pro výpočet
    1. nemocenského a ošetřovného tak, že do částky první redukční hranice se počítá 90 %, z částky nad první redukční hranici do druhé redukční hranice se počítá 60 %, z částky nad druhou redukční hranici do třetí redukční hranice se počítá 30 % a k částce nad třetí redukční hranicí se nepřihlíží,
    2. peněžité pomoci v mateřství a vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a mateřství tak, že do částky první redukční hranice se počítá 100 %, z částky nad první redukční hranici do druhé redukční hranice se počítá 60 %, z částky nad druhou redukční hranici do třetí redukční hranice se počítá 30 % a k částce nad třetí redukční hranicí se nepřihlíží.
  2. Částky denního vyměřovacího základu vypočtené podle odstavce 1 v pásmech do první redukční hranice, nad první redukční hranici do druhé redukční hranice a nad druhou redukční hranici do třetí redukční hranice se zaokrouhlují s přesností na 2 platná desetinná místa.
  3. Denní vyměřovací základ stanovený podle odstavců 1 až 2 se zaokrouhluje na celé koruny nahoru.
  4. Pro výpočet dávek se používá denní vyměřovací základ stanovený podle odstavců 1 až 3.

Zároveň se jistě změní spousta formulářů a sestav, které budou muset reagovat na výše uvedené změny i vzhledem ke státním institucím.

Upozornění
Vzhledem k popsaným změnám v legislativě je zřejmé, že mzdy v roce 2009 půjdou zpracovat pouze ve verzích programů připravených pro rok 2009. Proto by všichni uživatelé modulu Mzdy měli věnovat letošnímu upgrade zvýšenou pozornost.

STEREO verze 16.07

Vývoj programu STEREO průběžně pokračuje. Verze 16.07 nabízí tyto, na předchozí stránce komentované, úpravy:

  • Parametry zaokrouhlení – program při prvním spuštění každého skladu nabídne možnost automatické úpravy parametrů zaokrouhlení pro hotovostní platby.
  • Parametry DPH – již v této verzi jsou připraveny parametry zaokrouhlení DPH dle znění zákona 302/2008 Sb. o DPH platného od 1.1.2009, kdy bude možno DPH zaokrouhlovat pouze na celé koruny matematicky nebo na haléře.

Verzi 16.07 programu STEREO lze nejsnáze získat spuštěním funkce Ostatní/ STEREO na internetu/ Aktualizace programu nebo stažením z našich stránek na adrese www.jezeksw.cz. Postup provedení update byl podrobně popsán ve zpravodaji 2/2008.

S ohledem na aktuální datum již nepředpokládáme žádné další zásadní změny v legislativě. Tato verze je tedy pro letošní rok poslední a vývojáři se nyní plně věnují práci na verzi 17 pro rok 2009.

Náměty pro nové verze našich programů

Zpracování námětů

Chtěli bychom vám poděkovat za zájem o vývoj programů, jež se projevil velkým počtem reakcí na naši výzvu k zasílání námětů pro nové verze. Programátoři již zapracovávají vaše požadavky na úpravy do zdrojového kódu. Jedním z již připravených vylepšení je např. možnost elektronického podání výkazu INTRASTAT (je technicky funkční i pro verzi 16). Export elektronického podání, které je možno odesílat prostřednictvím programu PortLink firmy NZ Servis, by bylo vhodné ověřit na reálných datech v testovacím režimu.

Diskuze programátorů a operátorů Hotline nad náměty od uživatelů.

Spolupráce při ověřování

V souvislosti s podobnými úpravami programů bychom vám chtěli nabídnout možnost spolupráce na ověření funkčnosti provedených změn vždy ještě před vydáním jejich oficiálních verzí. Pokud máte zájem o takovéto testování programů, kontaktujte nás například e-mailem, kde uvedete:

  • své uživatelské číslo,
  • jméno firmy a kontaktní osoby,
  • program STEREO nebo DUEL, který chcete testovat
  • moduly, které máte zájem testovat – Účetnictví, Mzdy, Sklad, Majetek, Kancelář.

Upgrade STEREO 17 a DUEL 5.0 pro rok 2009

V posledním týdnu měsíce října připravujeme vydání dalšího čísla našeho informačního zpravodaje, který bude obsahovat informace o změnách a novinkách v nových verzích programů STEREO a DUEL připravovaných pro rok 2009. Součástí této zásilky bude také předvyplněná objednávka upgrade a další informace.

Staňte se partnerem Ježek software při podpoře STEREA a DUELU

Protože se řady našich externích partnerů utěšeně rozšiřují a to nejen v oblasti školení programů, ale také v oblasti dodávek hardware, v daňovém a účetním poradenství a jiných oblastech souvisejících se zpracováním účetnictví, chtěli bychom znovu upozornit na skutečnost, že partnerem se může stát firma nabízející některé z následujících služeb:

  1. Instalace a zaškolení
  2. Individuální konzultace
  3. Údržbu programu a počítače u zákazníka
  4. Úpravy tiskových sestav
  5. Zpracování speciálních programů na zakázku
  6. Organizovaná školení
  7. Vedení účetnictví
  8. Účetní poradenství
  9. Daňové poradenství (auditorské služby)
  10. Prodej hardware
  11. Prodej software
  12. Rekvalifikaci v oblasti účetnictví

Pro partnery ze spolupráce plyne výhoda např. ve zveřejnění na našich internetových stránkách (včetně nabízených služeb pro STEREO a DUEL), poskytování reklamní plochy v této tiskovině, čímž dochází k přesnému zasažení požadované cílové skupiny, a další podpora.
V případě vašeho zájmu nás kontaktujte na lince věnované školení na čísle 731 102 712.

Školení partnerů a autorizace pro novou verzi

Samozřejmě provádíme speciální setkání označené jako Školení partnerů, přičemž jedno z nich je připravováno na konec října (23.-24.10.2009). Před veřejnou Prezentací nové verze programů obdrží partneři pozvánku k účasti na této akci a pokud projeví následně zájem, mohou absolvovat test pro získání Certifikátu autorizovaného partnera pro konkrétní verzi programu STEREO nebo DUEL.

Školení

Kurzy pro druhé pololetí

Po prázdninové přestávce se znovu rozeběhl program školení, na nichž Vám nabízíme získání informací pro efektivnější práci s našimi programy či větší praxe a rutiny při jejich provozování.
V září proběhl kurz A – teorie podvojného účetnictví, který se konal v Praze, a v sérii kurzů B1 – B4 v České Lípě se uživatelé mohli zdokonalit v ovládání jednotlivých modulů programu STEREO.
V podzimním kalendáři jsou vypsaná jak školení teoretická (účetnictví, přechod z daňové evidence, kurzy věnované účetním závěrkám, práci s účetními výkazy, změny v legislativě apod.), tak i zaměřená na praktické ovládání programů (B1-B4 a D1-D4, program STEREO a DUEL podle jednotlivých modulů, S1 – Úprava sestav a S2 – Síťové nastavení).
Přehledný kalendář školení s informacemi o aktuálním počtu volných míst najdete na stránkách www.jezeksw.cz v sekci Školení. S výběrem kurzu vám pomohou podrobné informace včetně osnov zveřejněné a zvolené kurzy si můžete také rovnou objednat.

Slevy a výhody při objednávání

Informujte o možnosti uplatnění některých z následujících slev a výhod:

  1. Při současném objednání více kurzů nabízíme slevu 500,– Kč za druhý a každý další kurz.
  2. Při současném objednání všech kurzů typu B nebo D (tzn. všechny moduly programů STEREO nebo DUEL) činí sleva jednorázově 2.000,– Kč.
  3. Při objednání školení pro více osob z jedné firmy najednou poskytujeme slevu 10% z celkové částky.
  4. V případě, že si na některém z kurzů objednáte program STEREO nebo DUEL získáte slevu 5% na jeho koupi.

Rádi vám také poradíme na speciální telefonní lince určené pouze pro školení na čísle 731 102 712.

Aktuality a další informace

Den otevřených dveří

Ve dnech 21.8.2008 a 22.8.2008, kdy jsme pořádali den otevřených dveří, využilo příležitost navštívit naší firmu až překvapivé množství uživatelů, kteří se při prohlídce jednotlivých oddělení seznámili s chodem firmy, absolvovali zkrácenou ukázku školení na vybraných tématech a v hojné míře využili možnosti drobných konzultací z vlastní praxe.
Při neformálním setkání a rozhovoru s pracovníky naší firmy tak získali návštěvníci přínosné informace pro svou práci a shlédli prostředí, v němž probíhá vývoj oblíbených produktů STEREO a DUEL. Osobně se také seznámili s těmi, na které se při svých problémech při používání programů obrací o radu ať už telefonicky či jinou cestou. Tímto bychom Vám rádi poděkovali za zájem a za spolupráci s naší firmou.

Slosovatelný dotazník o upgrade pro rok 2009 zdarma

Posledním zářijovým dnem se uzavírá možnost vyplnění slosovatelného dotazníku, v němž se snažíme získat více informací o stávajících uživatelích, abychom mohli i nadále pokračovat ve zkvalitňování poskytovaných služeb a vzájemné komunikaci. Od zveřejnění 25. června 2008 do dnešního dne nám došlo již přes 600 odpovědí těch z vás, kteří projevili zájem o vylepšení programů.
Vyplněné dotazníky budou vloženy do osudí a tři vylosovaní obdrží upgrade pro rok 2009 zdarma. O výsledcích slosování vás budeme informovat v příštím čísle zpravodaje. Jeho součástí bude i předvyplněná objednávka, kterou výherce obdrží s milým překvapením v podobě ceny za upgrade, která bude samozřejmě nulová.

Softwarová renta, zprostředkovatelský prodej … a pro kupce verze 2009 ZDARMA

Akce Staňte se softwarovým rentiérem je vyhlášena i pro rok 2008. Podmínky soutěže zůstávají stejné a naleznete je na www.jezeksw.cz/renta. Aktuální stav Aktuální stav k 25. září 2008 je tento:

Objednávky Počet zprostředkovatelů
3 prodeje 1 uživatel
2 prodeje 3 uživatelé
1 prodej 85 uživatelů

Všechny objednávky se zúčastní slosování o ceny v hodnotě 50.000 Kč. První cenou bude opět notebook, druhou cenou multifunkční kancelářské zařízení (tiskárna, kopírka atd.), třetí cenou bude fotoaparát a dalšími budou různé pomůcky (např. USB flash disky, CD-R média) a dárkové předměty (kancelářské předměty, trička apod.). Samozřejmě také získáváte provizi 20% z ceny prodané licence.
Zprostředkovatelům děkujeme a připomínáme, že si můžete vyžádat prodejní podporu. Kontaktujte naše obchodní oddělení na telefonním čísle 487 522 449.

Verze STEREO a DUEL pro rok 2009 zdarma Pokud si nový zákazník (třeba i s vaším přispěním) zakoupí programy STEREO nebo DUEL ve stávajících verzích, získává automaticky nárok na upgrade pro rok 2009 ZDARMA.

V příloze těchto novin jsme vám připravili zprostředkova­telskou objednávku, kterou můžete použít. Nezapomeňte vyplnit část Zprostředkovatel pro bezproblémové přiznání provize a zařazení do slosování o ceny.

Posílení služeb zákazníkům

Rozšíření našich týmů

Někteří z vás již zaznamenali nová jména a nové hlasy v našem oddělení péče o zákazníky. Abychom poskytovali uživatelům prvotřídní služby i v dobách největší frekvence dotazů, můžete se od počátku září setkávat na lince technické podpory programu STEREO se Zuzanou Šimonovou, Vítem Mrňákem a Jakubem Schneiderem. Noví členové našeho týmu telefonují v současné době s odposlechem služebně starších kolegů a jsou intenzivně připravováni na zimní sezónu, kdy je oddělení péče o zákazníky nejvytíženější.
Díky posílení týmu programu STEREO mohl Jan Šulc změnit působiště a rozšířit řady pracovníků věnujících se programu DUEL, kde využije své dlouholeté bohaté zkušenosti jak při odpovědích na telefonické dotazy, tak i při školeních a implementacích systému přímo u zákazníků.

Představujeme

V dnešním díle naší nepravidelné rubriky vám představujeme posilu našeho legislativního a školícího oddělení, jejíž hlas zatím slýcháváte na telefonické lince technické podpory. Zuzana Šimonová se již zapojila také do organizace školení a nadále bude pokračovat v práci na ověřování programu, kontrole legislativních podkladů a v dalších činnostech souvisejících s vývojem programů.

Zuzana Šimonová Mezi její velké záliby patří, vedle četby, ještě cyklistika, squash, adrenalinové sporty a společenský život.

Zpět na přehled